Surfing Balian-Bali VLOG

Surfing Bali offers so many spots, and if you love the uncrowded wave, Balian is perfect for you. Only two hours from Kuta to the west, Balian is good for relaxing, yoga, trekking or any outdoor activities.

Surfing Balian – Bali

IMG_1533

Scroll down for English version

Indonesia

Pengen surfing di Bali , tapi jenuh dan males sikut-sikutan di dunia persilatan surfing Bali yang ramenya udah nyaingin angkot Jakarta? Pengen segala ke-eksotikan Bali tapi males terlalu turistik?

Balian jawabannya.

Nama Balian memang belum terlalu familiar bagi kebanyakan orang. Gue sih waktu ditawari untuk mencoba surfing di Balian langsung kegirangan setengah mati. Gue udah tau kalo Balian itu lokasi yang pas untuk surfing santai, dan suasananya pas juga untuk leyeh-leyeh. Dan gue juga udah tau kalau lokasinya sekitar dua jam dari Kuta. Tapi dua jam itu nggak seberapa dengan suasana yang bakal didapat.

Begitu memasuki Pondok Pitaya, mata gue langusung bingung memilih fokus antara merhatiin bangunan resortnya yang lucu dan pemandangan ombak yang emang langsung bisa dilihat dari restaurannya. Ombaknya unyu bangeeeeedd.. langsung nggak sabar pengen nggelinding ke sana.

Balian mempunyai beberapa spot surfing ada yang kiri dan kanan. Musim puncaknya itu sekitar pertengahan tahun, jadi gue cukup beruntung mencobanya saat tidak terlalu rame. Dan beruntung juga juga saat itu ombaknya bagus meski belum memasuki high season. Dan setelah mencoba ombaknya, ni beberapa tips dari gue :

  • Bawalah fun board atau minimalibu. Karakter ombak Balian ini cukup mellow, tidak sangar, jadi dengan fun board kita nggak perlu capek-capek cari speed, tapi nikmati dorongan santainya. Mana ombaknya panjang pula. Baik yang di kiri maupun kanan.
  • Saat terbaik untuk surfing adalah menjelang pasang, karena terdapat karang-karang di bagian depan, sehingga lebih aman surfing saat pasang. Lebih dalam.
  • Perhatikan arus saat akan paddle out, karena deket muara, arus disini cenderung sedikit kuat. Tapi hanya di bagian pinggir, kalau sudah di tengah lebih aman.

IMG_1525

English

Keen to surfing in Bali but tired of the crowd? Want to enjoy Bali’s exoticment but not too touristic?

Well, it’s Balian than.

Balian maybe not too familiar for some people, even this place is still in Bali. When I get offered to surf here, I was so stoked! It’s one of my dream surfing destination. I knew that Balian is great for non-hardcore surfer, also suitable for relaxing. I did know that it took two hours from Kuta to here. But two hours is nothing compare with what you will get here.

Once I entering Pondok Pitaya, I got confused to choose focus between the resort and the wave. The resort is enchanting with the unique design. From it’s restaurant, I can see the wave clearly. It’s soo close! Can’t wait to hit the water.

Balian had several surf spot, lefhander and righthander. The peak season is around june-luly during the dry season. I got lucky that I had a chance to try during low season, but in good condition. Here some tips:

  • Bring your fun board or minimalibu. The Balian wave character is pretty mellow, so with fun board you don’t need to find some speed. Just glide with the long wave, left and right.
  • The best time to surf is during mid to high tide. There are some reef just in front of the point, and it can get pretty shallow during low tide.
  • Pay attention to the current, as this point near a river mouth, that can producing pretty strong current. But it’s only on the sea shore, the current will disappear when you get further.

IMG_1548

IMG_1522